Verlichting bereiken!?

Vrede en een gevoel van ultiem tevreden zijn, bereik je niet door dingen te hebben, te vinden of te krijgen. Je bereikt ze juist door niets te willen en niet op zoek te zijn. 

Gehechtheid

De gehechtheid aan materiële zaken, status, emoties, mensen of kennis zorgt ervoor dat je nooit helemaal tevreden bent. Je blijft op zoek naar meer en het is nooit genoeg. Om geluk te vinden stel je jezelf opnieuw doelen van wat je wilt bereiken of hebben op het moment dat het vorige doel behaald is. Je blijft maar rennen en duwen totdat je de volgende mijlpaal bereikt hebt en de volgende en de volgende.

Gehechtheid zorgt ook voor verdriet, boosheid en teleurstelling op het moment dat je niet krijgt waar je naar verlangt of op het moment dat je iets kwijtraakt wat je lief is. 

Kortom, gehechtheid aan wat dan ook op deze aarde zal nooit die bevrediging geven waar je naar op zoek bent.

Onthechting

Onthechting daarentegen brengt vrijheid en vrede. Als je volledig tevreden kunt zijn met wat is, heb je niets anders nodig dan het huidige moment. Als je niet in paniek raakt als je je auto in de prak rijdt of als je vrede hebt wanneer die vriendschap verwatert, dan ben je vrij. 

Onthechting betekent ook vrij zijn van drama. Je zoekt ruzie niet op en gooit geen olie op het vuur om de ander te sarren, je bent niet afgunstig en wilt geen gelijk hebben. Je bent tevreden in het huidige moment en je kunt alles wat IS omarmen zoals het komt en gaat. Ook als dat afwijzing betekent, geen gelijk hebben of het oneens zijn. Onthechting van het laatste woord willen hebben, onthechting van gelijk willen krijgen, onthechting van de discussie winnen. 

Onthechting is ook vrij zijn van altijd blij willen zijn, altijd gelukkig willen zijn, de lieve vrede willen bewaren. Alle gevoelens en emoties zijn welkom en mogen er zijn. Het hele scala van gevoelens hoort bij de ervaring van het menszijn. Onthechten van gevoelens betekent dat je vervelende gevoelens niet wegdrukt, maar ze er helemaal laat zijn. 

Oordeelloos

Onthechting is ook oordeelloos zijn. Geen waarde hechten aan een uitkomst. Geen goed of fout, geen positief of negatief, geen waar of onwaar. Kunnen zijn met wat IS zonder dat daar een label op geplakt hoeft te worden. Het is niet nodig, het voegt niets toe. Labels voeden ego’s, oordeelloosheid voedt de ziel. Bovendien heeft iedereen zijn of haar eigen waarheid en kunnen meerdere waarheden naast elkaar bestaan. Het is nutteloos om op zoek te gaan naar ‘de waarheid’ want je zult haar nooit vinden.

Verlichting

Is het mogelijk om helemaal verlicht te raken? Helemaal te onthechten? Jezus was daar en de Boeddha ook, dat waren toch wel fijne mensen. Zou je er wel naar willen streven om als Jezus te zijn of als de Boeddha? Het wordt een doel, iets om naartoe te werken, iets wat je ego maar wat graag zou willen. Verlicht zijn, dat is toch mooi om te kunnen zeggen? Voel je het ook? Je trapt zo makkelijk in de val.  Verlichting en totale onthechting zijn niet iets om ‘naartoe te werken’, ‘je best voor te doen’ of ‘als hoogste doel te hebben’. Wanneer je dat namelijk probeert, ben je je alweer aan het hechten aan iets.

Onthechting en oordeelloosheid, vrijheid en vrede zijn alleen te bereiken door te zijn met wat IS. Dat is het, je hoeft er helemaal niets voor te doen. Kortom, het vraagt complete overgave aan het leven en vertrouwen in het universum.