Heb je weleens het idee dat je leven een stuk makkelijker zou zijn als anderen wat meer deden wat jij ze vertelde? In je liefdesrelatie, je vriendschappen, je band met familieleden of je collega’s denk je misschien regelmatig: ‘als zij nou…’ of ‘als hij nou…’.
Jouw eigen aandeel
Het is mens eigen om de fouten in een relatie vooral bij de ander te zoeken. Als vriendinnen hun hart bij je luchten, kunnen jullie uren praten over hoe fijn het zou zijn als anderen zouden veranderen. Partners en kinderen, collega’s en familieleden komen er vaak niet best vanaf achter gesloten deuren.
Heb je weleens overwogen om ook naar je eigen aandeel in de relatie te kijken? Wat zou er gebeuren als je eerst aan de slag gaat met wat jij kunt doen om de situatie te verbeteren? Jouw eigen aandeel is namelijk het enige waar je controle over hebt. Het snelste resultaat behaal je dus door te beginnen met dat waar jij verantwoordelijk voor bent, ook al is dat (in jouw ogen) misschien maar een heel klein aandeel.
Duurzame groei
Duwen en trekken aan de ander heeft vaak maar weinig zin, want positieve, oprechte en duurzame groei kan alleen bereikt worden als iemand daar aan toe is en het zelf ook wil. Iedereen heeft zijn eigen proces en niet iedereen ontwikkelt zich even snel. Sommige mensen zullen op een bepaald punt stagneren en anderen blijven doorgroeien. Inlevingsvermogen, communicatie en bijvoorbeeld het vermogen te reflecteren op je eigen gedrag zijn geen vaardigheden die je geforceerd in iemand kunt laten groeien.
Persoonlijke en spirituele ontwikkeling bij mensen werkt hetzelfde als groei in planten. Je kunt kiemen niet uit de grond kijken of een struik een nieuw blad laten krijgen met wilskracht. Zo werkt het ook met de mensen om je heen. Je kunt ze wel inspireren om te groeien door je focus te verleggen naar je eigen gedrag.
Onvoorwaardelijke liefde
In de relatie met de mensen om je heen, of dit nou je geliefde is of een vriendin, zou je jezelf de vraag kunnen stellen: ‘zou ik ook met deze persoon willen zijn als hij/zij nooit verandert en altijd zo blijft als nu?’ Als je antwoord ‘nee’ is, dan wordt het misschien tijd om die relatie te verbreken. Jouw ‘nee’ betekent namelijk dat je voorwaarden stelt aan die persoon en dat jouw liefde voor hen voorwaardelijk is. Dat is overigens helemaal oké. Je mag de conclusie trekken dat jullie niet (langer) bij elkaar passen. Dat gaat met collega’s of met familieleden wat lastiger. In die relaties zul je een modus moeten vinden waarin je zonder verdere verwachtingen het beste uit de relatie haalt wat erin zit en dat je ervoor kiest dankbaar te zijn voor wat er wél is.
Als je antwoord ‘ja’ is, dan heb je die ander onvoorwaardelijk lief. Je houdt van de ander zoals hij/zij nu is, inclusief de dingetjes die je niet zo tof vindt aan de ander. Onvoorwaardelijk liefhebben is: de ander helemaal zichzelf laten zijn en helemaal zijn eigen pad laten lopen op zijn eigen tempo. Samen vier je successen en groei en in conflicten kijk je beiden vooral naar je eigen aandeel. Je bent open en deelt wat jou dwarszit en laat vervolgens los wat de ander daarmee doet. Als de liefde van beide kanten komt, wil je niets liever dan elkaar gelukkig zien en zullen de veranderingen die je zo graag zou zien zich op het juiste moment manifesteren. Sommige dingen veranderen wellicht nooit, pech gehad, niemand is perfect toch?
Onvoorwaardelijke liefde is een keuze. Een keuze om bij de ander te laten wat zijn/haar verantwoordelijkheid is en zelf eigenaarschap te houden over wat bij jou hoort.