Ken je triggers

Word je wel eens boos om niets? Geef je anderen soms de schuld terwijl ze niets verkeerd hebben gedaan? Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is als je vanuit het niets ineens heel verdrietig wordt? Grote kans dat je in die situaties getriggerd wordt. Als dat gebeurt, heb je vaak geen controle over je emoties en doe je anderen veel verdriet met je gedrag. Je krijgt ruzie met je beste vrienden of je geliefde terwijl je dat helemaal niet wilt.

Wegstoppen

Een groot gedeelte van hoe je gevoelssysteem nu werkt, is ontstaan in je jeugd. Als jou geleerd is dat je niet bang hoefde te zijn, niet moest huilen of niet zo overdreven moest doen, is er een grote kans dat je je gevoelens steeds meer bent gaan wegstoppen. Je werd misschien zelfs wel gestraft als je uiting gaf aan je gevoelens door middel van emoties. Het gevolg hiervan is dat er een discrepantie ontstond tussen wat mensen je vertelden en tussen wat jij voelde. Omdat je nog geen weerstand kon bieden op zo’n jonge leeftijd, ben je je gevoelens gaan wegstoppen en ontkennen. 

Boven water

Een weggestopt gevoel komt vroeg of laat toch weer boven water. Hoe meer gevoelens jij door de jaren heen hebt ontkend, hoe meer ballast jou in de weg zit om je mooiste leven te leven. Gevoelens die meteen gezien en erkend worden -al dan niet geuit in een emotie- zullen direct uit je systeem verdwijnen. Gevoelens die genegeerd worden, blijven onder de waterlijn wachten om op een dag naar buiten te komen. Vaak gebeurt dit op een ongecontroleerde manier, op een moment waarop je er niet bepaald op zit te wachten.
Emoties en gevoelens matchen niet altijd. Wanneer iemand boosheid laat zien, is het heel goed mogelijk dat daar verdriet of angst aan ten grondslag ligt. Een emotie heeft je dus iets te vertellen. Het is goed om je dan af te vragen: waar gaat dit echt over?

Trigger

Inner Child

Op het moment dat één van de gevoelens die je eerder genegeerd hebt getriggerd wordt, krijgt dit gevoel een nieuwe kans op gezien en verwerkt te worden. Je hebt op dat moment twee keuzes. Het gevoel eindelijk zien voor wat het is en opruimen of het opnieuw wegduwen.
Je weet dat je getriggerd wordt als je niet kloppend reageert op wat er gebeurt. Als je heel boos wordt op je partner omdat hij de verkeerde appels heeft meegenomen, is het verstandig om bij jezelf te rade te gaan waarom dit jou zo raakt. Objectief gezien maakt de ene of de andere appel namelijk niet zo gek veel uit. Interessant is om te kijken welk gevoel er achter die boosheid zit. Grote kans dat je innerlijke kindje herinnerd wordt aan een gevoel of gebeurtenis van vroeger waarin je niet gezien of gehoord werd.

Opschonen

In plaats van je getriggerde gevoel te uiten in een emotie naar je partner toe, helpt het jou veel meer om je eigen gemis of pijn uit het verleden te erkennen en toe te laten. Het zal heel even pijnlijk zijn en dan zul je merken dat het gevoel ook weer verdwijnt. Dit keer voorgoed.
Door dit elke keer te doen als je getriggerd werd, kun je steeds beter omgaan met kleine en grote tegenslagen. Je zult niet meer zo snel boos worden op een ander vanwege een wond die je zelf nog hebt.

Door steeds meer onderdrukte gevoelens op te ruimen, ga je je steeds vrijer en rustiger voelen en je wordt steeds minder vaak getriggerd. Je systeem wordt steeds schoner en omdat er steeds minder obstakels zijn, kan je levensenergie steeds beter gaan stromen.